Rick Plantinga
Gisteren, 20:46 • 3 minuten leestijd
Rhenen - De Protestantse Gemeente Rhenen wordt de nieuwe eigenaar van de voormalige brandweerkazerne in Rhenen. Zij deden het hoogste bod op het pand aan de Kerkstraat en de gemeente heeft dat geaccepteerd. In 2020 werd het pand nog aan een andere partij verkocht, maar die verkoop draaide de rechter vorig jaar terug.
Hedy van der Poel kan het proces niet meer volgen, vertelt zij. Namens haar stichting 't Brandtweer tekende zij vier jaar geleden een koopovereenkomst voor de brandweerkazerne. De toenmalige burgemeester Hans van der Pas had zelfs een bloemetje meegenomen. De stichting wilde in het pand een werkplaats en cultureel centrum maken. Maar zover kwam het nooit.
De lokale vastgoedondernemer Gert van der Glind tekende bezwaar aan nadat hij in de krant las over de koop. Eerder had hij bij de gemeente al interesse getoond in het pand, maar nooit werd hij teruggebeld. Dus toen hij het besluit las tekende hij "uit principe" bezwaar aan. "Waarom had ik geen eerlijke kans om het pand te kopen? En waarom moest het sinds de ondertekening van de koopovereenkomst drie jaar duren voordat het pand overdragen werd? Drie maanden vind ik al lang", zei hij daarover tegen NRC.
De rechter gaf hem gelijk. De gemeente had de potentiële kopers geen eerlijke kans gegeven het monumentale pand te kopen, iets wat wel moet. Dus verklaarde de rechter de koopovereenkomst uit 2020 ongeldig, en werd de verkoop teruggedraaid.
De gemeente vierde in 2020 het tekenen van de koopovereenkomst.
Dakloos
Stichting 't Brandtweer is nog steeds dakloos. Zij hadden graag mee willen doen aan de nieuwe verkoopprocedure, maar dat was financieel niet mogelijk. Om de eerste koop succesvol te laten zijn hebben zij vijf jaar lang "veel tijd en middelen" geïnvesteerd. "Wij staan nu in de min, en kunnen dus niets bieden", zegt voorzitter Hedy van der Poel.
't Brandtweer is een juridische procedure tegen de gemeente gestart om al het geïnvesteerde geld terug te krijgen. Op 25 september dient er een zaak bij de rechtbank in Utrecht waar zij meer dan 200.000 euro eisen. "Het was netjes van de gemeente geweest als ze pas met de verkoop waren begonnen als die zaak was afgehandeld", zegt Van der Poel. "Dan hadden wij ook mee kunnen bieden."
De gemeente Rhenen is blij dat met de verkoop van het gebouw aan de Protestantse Gemeente "een einde aan een lange tijd van onzekerheid komt". Wethouder Bert Fintelman is verheugd met de nieuwe bewoners van de Kerkstraat. "Door de sluiting van de Westpoort (een ander gebouw in Rhenen) moet de Protestantse Gemeente Rhenen een nieuwe plek vinden voor hun activiteiten. Het zou heel mooi zijn als dat hier kan."
De Protestantse Gemeente heeft nog vier weken de tijd om van de overeenkomst af te zien, daarna is de verkoop definitief. De kerk wil het gebouw dan gebruiken voor kerkdiensten voor jongeren van de wijkgemeente Rond de Cunerakerk. Ook beschikt het gebouw over woonruimte die zij kunnen gebruiken.
Dorpshuis Elst
Om meer fouten met de verkoop van vastgoed te voorkomen stopte de gemeente Rhenen vorig jaar ook de verkoop van het dorpshuis in Elst. Het dorpshuis aan de Rijksstraatweg staat al meer dan tien jaar leeg. De Vereniging Klas en Beitel werd in maart vorig jaar aangewezen als beoogd koper, maar de gemeente stopte het verkoopproces omdat het niet kon garanderen dat alle partijen gelijk behandeld werden.
De gemeente is ook nog van plan het dorpshuis te verkopen, zodat er woningen kunnen komen. Wanneer het in de verkoop gaat, is nog niet duidelijk.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.
Tips van de redactie
Puzzels
Alle puzzels