Marius Borg Høiby skal avhøres om vold- og rusanklager. Dette vet vi så langt. (2024)

Norge

Siktelsen mot Høiby

Hva har kronprinsparet visst om rusproblemene til Marius Borg Høiby, og blir han behandlet annerledes fordi han er med i kongefamilien?

Marius Borg Høiby skal avhøres om vold- og rusanklager. Dette vet vi så langt. (1)
  • Stine BarstadJournalist
  • Preben BrækstadJournalist

Kortversjonen

Hva vet vi, og hva vet vi ikke om saken knyttet til Marius Borg Høiby? Her er ti spørsmål og svar.

1. Hva har skjedd?

Søndag 4. august like over klokken 16 ble Marius Borg Høiby pågrepet av politiet og satt i arrest. Natten før hadde han slått en kvinne han omtaler som kjæresten sin og gjort skader på leiligheten hennes på Frogner i Oslo.

I timene før han ble arrestert hadde han flere telefonsamtaler med kvinnen der han skjeller henne ut og truer med å brenne tingene hennes. Aftenposten har publisert lydopptak av disse.

Høiby har kommet med en uttalelse der han innrømmet vold og skadeverk. Han sa også at han har flere psykiske utfordringer og at han i lengre tid har slitt med rusbruk, som han har fått behandling for.

Etter at saken ble kjent, har to av Høibys ekskjærester, Juliane Snekkestad og Nora Haukland, publisert innlegg i sosiale medier der de anklager Høiby for fysisk og psykisk vold.

2. Hva etterforsker politiet, og hva er han siktet for?

Høiby er foreløpig siktet for kroppskrenkelser mot kvinnen han omtaler som kjæresten sin. Dette er den minst alvorlige voldsparagrafen. Han er også siktet for skadeverk.

Han er foreløpig ikke siktet for truslene som fremkommer av lydopptakene.

Politiet ønsker ikke å svare på om han er siktet i forbindelse med etterforskningen som er igangsatt etter anklagene fra Haukland og Snekkestad. De to har status som fornærmet.

3. Har Snekkestad og Haukland anmeldt Høiby?

Nei. I begge sakene har politiet opprettet undersøkelsessaker på eget initiativ av anklagene de kom med i sosiale medier. Dette er ikke uvanlig i saker som gjelder vold i nære relasjoner, fordi ofrene ofte vegrer seg mot å anmelde.

Begge de to ekskjærestene har vært i avhør hos politiet. Snekkestad skal avhøres på nytt torsdag.

4. Hva slags straff kan han få?

Dersom Høiby blir dømt for kroppskrenkelse, er strafferammen bot eller inntil ett års fengsel. Strafferammen for skadeverk er den samme.

Dersom politiet finner grunn til å sikte og tiltale ham for mishandling i nære relasjoner, er strafferammen inntil seks års fengsel.

Marius Borg Høiby skal avhøres om vold- og rusanklager. Dette vet vi så langt. (2)

5. Hva skjer videre?

Politiet skal avhøre den fornærmede kvinnen igjen denne uken. Politiet vil så avgjøre om de mener det er grunnlag for å utvide siktelsen til også å gjelde trusler og ekskjærestenes saker.

Etter det Aftenposten kjenner til, planla politiet å avhøre Høiby torsdag. Avhøret er nå utsatt til neste uke.

Etter det vil politiet etterforske saken videre for å finne ut om de mener det er grunn til å tiltale ham for noen eller alle forholdene. Blir han tiltalt, må han møte i en rettssak. Der vil han dømmes eller frikjennes.

Hvis politiet mener det ikke er grunnlag for å tiltale ham for noen av punktene, blir saken henlagt. Det siste er lite trolig, ettersom Høiby i sin uttalelse selv har sagt at han «utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus».

6. Hvorfor har ikke Høiby blitt avhørt ennå?

Høiby nektet først å stille i avhør etter råd fra sin forsvarer Øyvind Bratlien.

Men i uttalelsen han kom med ti dager etter hendelsen, sa Høiby at han ville stå til ansvar for det han hadde gjort, og forklare seg sannferdig for politiet.

At det har gått ennå en uke før Høiby blir avhørt, skyldes trolig at politiet har ønsket å gjøre avhørene med Haukland og Snekkestad først.

Marius Borg Høiby skal avhøres om vold- og rusanklager. Dette vet vi så langt. (3)

7. Har han fått særbehandling av politiet fordi han er del av kongefamilien?

Ja og nei.

Marius Borg Høiby ble pågrepet på Jansløkka skole, tvers over veien for oppkjørselen til Skaugum. Ifølge politiet ringte de Høiby i forkant og avtalte at han kom dit. Det er ikke vanlig at politiet inngår slike avtaler med personer de skal pågripe i volds- og skadeverkssaker.

Grunnloven gir kongen absolutt immunitet. Det betyr at han ikke kan straffes om han skulle bryte loven. For prinser og prinsesser er spørsmålet litt mer komplisert. Men Høiby har ingen formell rolle i kongehuset. Det er dermed ingen ting i Grunnloven som hindrer politiet i å etterforske og straffeforfølge ham.

Aftenposten har stilt politiet flere spørsmål om hva slags etterforskningsskritt de har tatt overfor Høiby ut over avhør og blodprøver. Politiet har ikke svart på dette.

Marius Borg Høiby skal avhøres om vold- og rusanklager. Dette vet vi så langt. (4)

8. Hvor oppholder Høiby seg, og hvem er rundt ham?

Han har den siste tiden oppholdt seg mye på Skaugum, kronprinsparets residens. Høiby bor selv i et av nabobyggene.

Etter hendelsen utsatte kronprinsesse Mette-Marit avreisen til OL i Paris. Hun har hatt personlig kontakt med den fornærmede kvinnen etter hendelsen.

Høiby har også møtt kvinnen flere ganger for å ordne praktiske ting. De to var blant annet sammen på åstedet for å se på skadene i leiligheten sist uke. Se og Hør har også fotografert de to sammen i bil på vei inn og ut fra Skaugum.

Utover forsvareren, vet vi lite om hva slags støtte Høiby eventuelt får. Aftenposten har ved gjentatte ganger spurt forsvareren om Høibys helsetilstand, uten å få svar.

9. Hvordan har Høiby finansiert livsstilen sin?

Det vet vi lite om.

I perioden 2017 flyttet Høiby til Los Angeles for å studere, men avbrøt etter et halvt år. Frem til 2022 hadde han en rekke jobber med ulik varighet. Han har imidlertid hatt en begrenset ligningsinntekt, på det meste 238.128 kroner i 2022.

I 2022 hadde han en formue på 2,1 millioner norske kroner. Det er rett over 2 millioner mer enn året før, da formuen var på 52.000 kroner.

Hva Høiby har gjort de siste par årene, er ikke offentlig kjent.

Kronprinsparet får hvert år apanasjeapanasjeÅrslønn fra statskassen til nasjonens statsoverhode. I 2024 er det kun kongeparet ved kong Harald og dronning Sonja, samt kronprinsparet ved kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit som mottar apanasje.. I 2024 får kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit 12,3 millioner kroner.

Marius Borg Høiby skal avhøres om vold- og rusanklager. Dette vet vi så langt. (5)

10. Hva har kronprinsparet visst om rusproblemene og anklagene fra ekskjærestene?

Aftenposten har stilt kronprinsparet flere spørsmål knyttet til dette. De er ikke besvart.

Hvor mye kronprinsparet har vært involvert og på hvilket detaljnivå de har kjent til problemene og behandlingen, er usikkert. Det er heller ikke kjent hva slags behandling han har fått, eller når.

Men det har kommet flere drypp de siste årene som kan ha gitt grunn til å stille spørsmål rundt livsstilen og omgangskretsen til Høiby.

I fjor ble det mediesak da la han ut en post på sosiale medier med et bilde som antyder at han kjører i 90 km/t i det som ser ut til å være 50-sonen ved Skaugum med underteksten «der var det en gardist som holdt på å ryke med».

Det vakte også stor oppsikt da Sofie Steen Isachsen postet bilde av henne ved siden av Nora Haukland, som holder en liten pose med det som ser ut som hvitt pulver i hånden. Kort tid etter ble det kjent at det var slu*tt mellom Haukland og Høiby.

I 2017 ble han tatt for bruk av kokain på festivalen Palmesus, skriver Dagbladet tirsdag. Forrige uke skrev samme avis at Høiby i en årrekke har festet med personer som er dømt for grov kriminalitet.

Artikkelen er endret

Vi skrev opprinnelig følgende: «Høiby nektet først å stille i avhør etter råd fra sin forsvarer Øyvind Bratlien. Han mente Høiby ikke burde gå i avhør før han fikk innsyn i bevisene fra politiet.»
Bratlien har aldri sagt noe om sine vurderinger eller hvorfor han ga Høiby det rådet. Derfor ble følgende setning slettet klokken 22.29: «Han mente Høiby ikke burde gå i avhør før han fikk innsyn i bevisene fra politiet»

Marius Borg Høiby skal avhøres om vold- og rusanklager. Dette vet vi så langt. (2024)

References

Top Articles
Variety Care Straka Terrace Photos
Meine virtuelle Freundin und der Markt der Sehnsucht  | Übermedien
Top 11 Best Bloxburg House Ideas in Roblox - NeuralGamer
Best Pizza Novato
Craigslist Warren Michigan Free Stuff
Walgreens Pharmqcy
Dlnet Retiree Login
Cottonwood Vet Ottawa Ks
Instructional Resources
Obor Guide Osrs
Melfme
The Best Classes in WoW War Within - Best Class in 11.0.2 | Dving Guides
Music Archives | Hotel Grand Bach - Hotel GrandBach
Buckaroo Blog
Vocabulario A Level 2 Pp 36 40 Answers Key
Autozone Locations Near Me
Locate Td Bank Near Me
Giovanna Ewbank Nua
13 The Musical Common Sense Media
Zoebaby222
Hmr Properties
Mlb Ballpark Pal
Https E24 Ultipro Com
FAQ: Pressure-Treated Wood
Conan Exiles Colored Crystal
Roll Out Gutter Extensions Lowe's
Dark Chocolate Cherry Vegan Cinnamon Rolls
Long Island Jobs Craigslist
Azur Lane High Efficiency Combat Logistics Plan
Ac-15 Gungeon
Craigslist St. Cloud Minnesota
Magic Seaweed Daytona
Craigslistodessa
Ticket To Paradise Showtimes Near Cinemark Mall Del Norte
Marilyn Seipt Obituary
Riverstock Apartments Photos
Egg Crutch Glove Envelope
Wbli Playlist
Craigslist Neworleans
Rise Meadville Reviews
Solemn Behavior Antonym
Sephora Planet Hollywood
Mohave County Jobs Craigslist
Latest Nigerian Music (Next 2020)
The Banshees Of Inisherin Showtimes Near Reading Cinemas Town Square
2020 Can-Am DS 90 X Vs 2020 Honda TRX90X: By the Numbers
Elven Steel Ore Sun Haven
The Pretty Kitty Tanglewood
Bonecrusher Upgrade Rs3
Peugeot-dealer Hedin Automotive: alles onder één dak | Hedin
Jovan Pulitzer Telegram
Access One Ummc
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5377

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.